"ממדבר שומם לגן עדן"
הגשמת החזון של הברון רוטשילד בראשון-לציון
תערוכה זמנית, פתיחה: 26.11.14
התערוכה נפתחה לכבוד מלאות 80 שנה לפטירתו של הברון אדמונד דה רוטשילד, אשר ראשית הגשמת חזונו ופעילותו למען היישוב העברי החלה בראשון-לציון. הברון ראה בראשון-לציון את כר הניסיונות להגשמת חזונו למען העם היהודי הנדכא בגולה וקבע: "… ישנה חשיבות גדולה להצלחת הנסיון שאנו עושים בראשון-לציון; ואם ההצלחה תאיר פניה אלינו, ואני מאמין בזה, אז ישתנה מצב יהודי המזרח מן הקצה אל הקצה"
התערוכה מציגה את חזונו של הברון רוטשילד ואת יוזמותיו פורצות הדרך ליצירת חיים עבריים, יצרניים ובריאים בראשון-לציון.
מיד לאחר הקמת המושבה בקיץ 1882 נקלעו המייסדים למצוקה קשה שעיקרה מחסור במים. מצב זה איים על המשך קיומה של המושבה. שליח המייסדים, יוסף פינברג, הגיע אל הברון רוטשילד שנרתם לעזרת המושבה הצעירה. בזכות הסיוע מאת הברון נמצאו מים בבאר המושבה לאחר שבעה חודשים של ציפייה וצמא וגורלה של ראשון-לציון נחרץ לחיים.
מציאת המים הביאה לפיתוח שדה ניסיונות חקלאי, יוצא דופן בהיקפו, בשטח גן המושבה של היום. במקום זה פעלו אגרונומים אשר הברון רוטשילד שלח והכשיר. הם הדריכו את המתיישבים בעבודה החקלאית וגידלו בשדה הניסיונות זרעים וצמחים אשר הובאו מכל רחבי תבל על מנת לבחון מה תצמיח אדמת ארץ ישראל.
לאור תוצאת הניסיונות ,החליט הברון כי ראשון-לציון ושאר מושבותיו יתמקדו בענף הכרם ויוזמת הברון להקמת היקב לא איחרה לבוא. יקב ראשון-לציון היה חלוץ התעשייה המודרנית בארץ ישראל.
עוד מציגה התערוכה את חזונו של הברון, אשר שאף להקים יישובים חקלאיים במתכונת מודרנית שתספק לאיכרים פרנסה ראויה ותנאי חיים הולמים. הברון דאג לכל תחום מתחומי החיים, החל מרפואה, דרך חינוך והקמת בית הספר העברי הראשון בעולם, תמיכה בפיתוח התרבות והלאומיות העברית ועוד.
ובשנת 1899 כאשר סיים את משימתו לטובת ראשון-לציון ושאר מושבותיו אמר:
"אני מאושר לראות הנהיה בט"ו השנים! המקום הזה אשר היה … מדבר שמם נהפך על ידכם כעת לפרדס, לגן עדן. … גם היום יש נסים, כי בארץ כזו השוממה זה כאלפיים שנה שַבָה הפינה הזאת על ידכם וחַיתָה ופרחה."
התערוכה מסתיימת במוזאון שלא הוקם הוא המוזיאון להנצחת הברון רוטשילד ופועלו שאותו תכננו להקים בני ראשון-לציון בשנת 1936.