תרומה מרגשת התקבלה לאוסף מוזאון ראשון-לציון. בעקבות מפגש בביתה של חנה שליט, נכדתם של המייסדים שרה ואלחנן שליט עם יונה שפירא, אוצרת המוזאון ואפרת הברמן, מנהלת האוספים נתרם סיר הבישול אשר היה בשימוש המייסדת, שרה שליט.
הסיר מתווסף ל- 2 פריטים מקוריים נוספים של המשפחה שנתרמו בעבר למוזאון ומוצגים בתצוגת המוזאון שבבית שליט: המנטילה – מטפחת הראש של שרה שליט והתפילין של הבן הבכור אריה ליפא שליט.
אליעזר אלחנן שליט, סוחר תבואות אמיד באוקראינה, נשא לאישה את שרה לבית אהרונוביץ' פוגלמן ולזוג נולדו חמישה ילדים. בשנת 1882, עקב גל הפרעות "סופות בנגב" שפרץ בדרום רוסיה ובאוקראינה, החליטו לעלות לארץ ישראל. כל רכושם אבד בפרעות ובדרך והם הגיעו לארץ חסר כל. ביפו הצטרף שליט אל "ועד חלוצי יסוד המעלה" ונמנה על מייסדי ראשון-לציון. במושבה הקים משק חקלאי למופת, עסק בגידול גפנים, בפלחה, שקדים והיה חלוץ מגדלי הזיתים במושבות העבריות ועסק גם בפעילות ציבורית. שליט נודע כבקי בגמרא ובספרות העברית של תקופתו וכבעל חוש הומור מפותח. בשנת התרס"ב, 1902, כיהן כסגן יו"ר ועד המושבה. בשנת התרס"ו, 1906,היה חבר בוועד אגודות "אחוזה" ו"ראשוניה". הכין את הנוסח למגילה שנשלחה למשה מונטיפיורי מראשון לציון ליום הולדתו המאה.
שרה שליט נולדה בפולטבה, אוקראינה. מחיי נוחות בפולטבה עברה באחת אל החיים הקשים של ראשית ימי המושבה. ללא עזרת משרתת שאליה הייתה רגילה בגולה, ניהלה את ביתה וגידלה את ילדיה. היא ילדה שנים עשר ילדים שמתוכם נותרו בחיים תשעה כאשר הלידות מתרחשות בבית כמעט ללא עזרה ,כולל תאומים. בנם של אליעזר אלחנן ושרה שליט, משה אהרון שליט, תיאר בזיכרונותיו את אמו בחום רב ובאהבה. הוא סיפר על אופייה השקט והסובלני ועל יכולתה הבלתי נדלית להוציא מתוק מעז. גם כשפת הלחם לא הייתה מצויה בשפע על שולחן המשפחה ידעה שרה שליט להעניק לארוחותיה טעם מיוחד והפליאה לערוך שולחן חג גם ללא מפה וכלי אוכל חגיגיים כאשר התפריט דל מאד.
לזוג היו עשרה ילדים וביניהם ברכה שליט שנפטרה בהיותה בת ארבעה חודשים בשל תנאי החיים הקשים והייתה הראשונה שהובאה לקבורה על הגבעה, מתחת לעץ השקמה העתיק, שלימים היה לבית הקברות של המושבה.
בית שליט הוקם בשנה הראשונה לייסוד המושבה .כאשר עברה במשפחה להתגורר בבית באביב של שנת תרמ"ג, 1883, היה הבית חסר רצפה ותקרה ובלתי מטויח. רהיטיו נעשו על ידי אבי המשפחה מקרשים ומארגזים. במהלך השנים הורחב הבית ונוספו לו רהיטים ואביזרים נוחים. הבית כפי שהוא כיום, מייצג את בתי האיכרים במושבה בראשית המאה העשרים. משפחת שליט התגוררה בבית עד שנות השלושים של המאה העשרים. במהלך השנים עבר הבית שינויים והפך לשורת חנויות הפונה אל הרחוב. בית שליט והאורווה שוקמו ושחזרו באדיבות אלי שליט ז"ל, נכדו של אליעזר אלחנן שליט.
נציין שבימים אלו המוזאון מעוניין להמשיך להעשיר ולפתח את אוספיו בפריטים וחפצים של מייסדי המושבה ראשון-לציון. מוזמנים ליצור קשר עם הגב' אפרת הברמן, מנהלת האוספים בטלפון [email protected]