נציגי בתי ספר בעיר עלו השבוע לגבעת בית העלמין הישן בגני אסתר לבושים לבן וזרים בידיהם לכבד ולזכור את מייסדי המושבה
אחרי אלפיים שנות גלות, געגועים וכיסופים לארץ הקודש , בשנת 1882 הגיעו לארץ ישראל, עולים חדשים שבאו במטרה להחזיר ימיה כקדם. עם בואם ליפו לא ידעו למי לפנות, במי להיעזר, ולכן הקים זלמן דוד לבונטין את "ועד חלוצי ייסוד המעלה" בכח באדר (השבוע לפני 135 שנים), שיהוה " מרכז מיוחד אשר אליו, יפנו כל הבאים להיאחז בארץ הקדושה".
חודש לאחר מכן, בניסן החליט הועד להקים מושבה שתקרא "ראשון לציון" מתוך הפסוק: "ראשון לציון הנה הנם ולירושלים מבשר אתן", חודש לאחר מכן באייר, נכתבו תקנות , לאורם רצו לחיות, ובהן כתבו כי " מטרת מייסדי המושבה להיטיב את המצב החומרי והמוסרי של בני העדה והיו למופת לאחינו בני ישראל הבאים להיאחז בארץ הקודש" , בסיוון נקנו אדמות עיון קרא וב– טו באב תרמ"ב עלו על הקרקע. כאן, בגבעה, בילו את לילם הראשון תחת עץ שקמה עתיק ימים. משפחת שליט, אחת מ – 17 משפחות המייסדים,
עלו לארץ עם חמישה ילדים כשהצעירה ביניהם תינוקת בת 3 חודשים בשם ברכה. שרה האם, לקתה בקדחת, החלב שלה פסק, והתינוקת ברכה, נפטרה מרעב. אליעזר האב קבר אותה כאן על הגבעה מתחת לעץ השקמה, לימים הפך השטח לבית העלמין של המושבה.
שבע שנים אחר כך, תחת אותה שקמה הוקמה אגודה לקניית אדמות בשם "קרן קימת". במהלך השנים נכרתה השקמה, במלאת מאה שנים לקרן קיימת הראשונה לציון הוקם גלעד לזכרה של השקמה (היחיד בעולם), בגבעה בה טמונים מייסדיה ובוניה של ראשון לציון, אל גלעד זה עולים בכל שנה משלחות של כל בתי הספר בעיר ומניחות זרים. את הטקס מנהלים כבר 30 שנה תלמידי בית ספר רוזן לדורותיהם והשנה השתתפו בטקס נציגים של בתי ספר ששם בית הספר או הרחוב בו הוא שוכן נקרא על שם אחד הוותיקים שתרמו לעיצוב דמותה ותרבותה של ראשון לציון. ביניהם: רוזן ע"ש פייביש רוזן הקליגרף הראשון של המושבה, אשכולות השוכן ברחוב ע"ש יואל דרובין מחברי ביל"ו, משלחת מבית ספר רמז ע"ש שר התחבורה הראשון דוד רמז ספרו על דוד גיסין מייסד הדיליז'נס –כל התחבורה הציבורי הראשון במושבה, בית ספר ויתקין, ספרו על המורה והמחנך יוסף ויתקין, בית ספר שלמון ספרו על המורה, המפקח והסופר אברהם שלמון, בית ספר עדיני ספרו על המורה והמנהל יונה עדיני, בית ספר יפה נוף השוכן ברחוב ע"ש אהרון וברוך פפירמיסטר ספרו על האדריכל של בית הכנסת הגדול במושבה, ובית ספר חביב ספרו על דב חביב לובמן שלזכותו פעילות ציבורית ענפה.
באו לצפות בטקס גם משלחות מבית ספר רעות ,חופית ופרס נובל.
כיבדה בנוכחותה מנהלת אגף חינוך יסודי – רונית רענן . נציג המשפחות הוותיקות רמי זמסקי דור שלישי בראשון לציון, סיפר על סבו הסנדלר שלימד רבים מצעירי המושבה את המקצוע, על אביו שעשה את דרכו לתל אביב על אופניו יום יום כדי ללמוד בבית ספר תיכון.
זאב קרניצמן סיפור על ראשון של ימי ילדותו, כשהייתה קטנה ומשפחתית, ספר על פעילותו הענפה לשימור תולדותיה בראשון לציון.
יו"ר פרלמנט הנוער ויוי קורולקוב דברה על תרומתה של העירייה לנוער בראשון לציון ועל הגאווה הגדולה שחשה לייצג עיר בעלת היסטורייה ענפה וזכויות רבות בעיצוב דמותה ותרבותה של מדינת ישראל.