מוזאון ראשון לציון ממשיך להתעשר באוצרות חדשים. אחרי שביוני האחרון הגיעה למוזאון קרונית מהיקב, השבוע נתרמה למוזאון ראשון לציון כרכרה יפהפיה על ידי מר יוסי אברמוב. הכרכרה, מסוף המאה ה-19, הייתה שייכת למרדכי ברניצקי, שהיה ידוע בכינויו "המופתי של ראשון".
סיפורה של הכרכרה מרתק. היא שימשה את מר ברניצקי בחיי היום-יום לנסיעות מביתו אל עבודתו החקלאית בשדה. אברמוב מספר כי המפגש הראשון שלו עם ברניצקי התרחש בשנות הארבעים, בעת שהיה תלמיד בבית ספר חביב. ברניצקי, שהיה בעל בוסתן עצי פרי והדר (במתחם של בית ספר הראל כיום), גר בשכנות לביתו של אברמוב, ו'הסיע' אותו מביתו ברחוב רמז ועד לבית הספר.
בשנות החמישים, כשברניצקי רכש רכב פרטי, הכרכרה עברה לחצר ביתו של מר שמשון רבינוביץ' המכונה "סמוך הקטן", הקשור לסיפורי הפלמ"ח – הצ'יזבטים – שקובצו על ידי דן בן אמוץ בספר "ילקוט הכזבים". "סמוך הקטן" גר בסמוך לביתו של ברניצקי ברחוב ירושלים.
אברמוב, אשר היה בעל מוסך ואספן ידוע, והקים את מועדון הרכב "החמש", הביע במהלך השנים עניין בכרכרה. בסוף שנות השמונים הציע לו שמשון רבינוביץ' את הכרכרה. בשנת 1988 הגיעה הכרכרה לחצר ביתו של אברמוב. היא הייתה מפורקת, והוא החל בתהליך שחזור. בעזרת ידי הזהב שלו, אט אט הורכבה הכרכרה. חלקי העץ והגלגלים שוחזרו בצורה מדויקת בהתאם למקור.
יש לציין שזו הכרכרה היחידה שנשמרה בראשון לציון. כמוה הייתה רק עוד אחת.
המוזאון מודה למר יוסי אברמוב על החלטתו לתרום את הכרכרה למוזאון מתוך הבנתו כי זה המקום הראוי לה.
ולסיום כמה מילים על בעל הכרכרה. מר מרדכי ברניצקי נולד ברוסיה, עלה לארץ עם הוריו ואחיו בשנת התרמ"ד, 1884, ושנה מאוחר יותר הם הגיעו לראשון לציון. ברניצקי היה כורם ואיכר. כחקלאי הוא שלח ידו בכל ענפי התקופה: שקדים, טבק, פרדס, כרם זיתים, תבואה, ירקות ותולעי-משי. הוא עסק בסלילת כבישים במושבה, והיה פעיל בחיים הציבוריים במושבה.
ברצוננו לידע כי גם בימים אלו המוזאון ממשיך בתהליך איתור חפצים מוזיאליים. לתרומות ניתן לפנות לגברת אפרת הברמן, מנהלת האוספים במוזאון ראשון לציון, בטלפון 03-9537021, או במייל [email protected]