אתר מורשת קרב חשוב, זכה לטיפול ושיקום על ידי עיריית ראשון-לציון בשיתוף קק"ל והמועצה לשימור אתרים
מי מכיר מי יודע? מה הוא בית הקרן הקימת ומה חשיבותו? את פונדק אסא כולם מכירים, אבל סיפורו של בית הקרן הקיימת הסמוך נותר עלום ונשכח. ביום ד' ה-22 ביולי הוסר הלוט מעל השלט הסמוך לבית הקרן הקיימת. הטקס התקיים במעמד ראש העירייה מר דב צור, מר אפי שטנצלר מנכ"ל קק"ל, נציגי המשפחות השכולות שיקיריהן נפלו במקום במלחמת העצמאות, וכל מי שעסק בשיקום ובטיפול באתר מקרב עובדי עיריית ראשון-לציון, ומבין אנשי קק"ל והמועצה לשימור אתרים.
בעת מלחמת העצמאות היווה בית הקרן הקיימת עמדה חיונית במערכה על התחבורה למושבות הדרום ולירושלים. גם לאחר שהדרך הראשית נחסמה על ידי ערביי בית דג'ן ויאזור, שימש הבית כעמדת הגנה ושליטה על "דרך הביטחון", דרך חלופית שעברה מדרום לו. דרך עפר זו יצאה מתל אביב, דרך מקוה ישראל, מולדת (חולון), והתחברה לכביש בית דגן-ראשון לציון מצפון לנחלת יהודה. במקום ניצב בית בן שלוש קומות שהיה שייך לערבי, נמכר בהמשך ליהודי בשם שוגרמן שנטע במקום פרדס, ואחר-כך נרכש על ידי קק"ל, שהבינה את חשיבותו האסטרטגית.
תחילה ישבה בבית מחלקת פלמ"ח, ובפברואר 1948 החליפה אותה מחלקה מגדוד 51 של גבעתי. המקום הותקף מספר פעמים על ידי ערבים בהנהגתו של חסן סלאמה. בהתקפה שנערכה על הבית בליל ה-19-20 בפברואר 1948 הם אף הצליחו להחריב את הבית באמצעות מכונית תופת. באותו לילה הדפו מגיני הבית שתי התקפות, ומשנערכו התוקפים למתקפה שלישית, הצליח כוח גבעתי לחבור למגני הבית ולהניס את התוקפים. בששת השבועות הבאים היה הבית במצור חלקי שהוסר רק עם כיבוש הכפר הערבי הסמוך, יאזור, במבצע "חמץ" (1.5.48). בשנת 1949 הוקמה במקום אנדרטה לזכר ארבעה עשר הנופלים שנהרגו בקרבות על הבית וסביבתו.
במשך שנים ניצבו חורבות הבית כשמסביבן קוצים ודרדרים, ולצדן האנדרטה, כשהיא נחבאת בתוך צמחייה עבותה. לפני שנים אחדות פנתה אל נאוה קסלר, מנהלת מוזאון ראשון-לציון, גב' רוני הרשקוביץ, שדודה נהרג בקרב על הבית. היא סיפרה בצער כי אביה והיא מנסים מזה שנים להביא לשיקום המקום ולהבאתו לחשיפה ציבורית. נאוה קסלר נרתמה לעניין ופנתה למנכ"ל העירייה, מר פרנקו גונן. הלה, בברכתו של ראש העירייה, זימן סדרת פגישות שנועדו לקדם את נושא שיקום המקום ושימור מורשתו.
המועצה לשימור אתרים החלה בתהליכי שימור המבנה. סביבת הבית גוננה, תאורה הוצבה במקום, שרידי המבנה נוקו, וסביבת האנדרטה זכתה גם היא לטיפוח. על פי תכנית העירייה יטופלו בעתיד גם שרידי הבית עצמו, שיעבור שיקום ושימור בשיתוף המועצה לשימור אתרים. לצד המבנה הוצבו שלטים חדשים המספרים את סיפור הבית והקרבות שהתנהלו במקום.
צילום: אבי קקון